FESTIVAL MONOCICLE

FESTIVAL DE MÚSICA D'AUTOR

  • Presentació del Monocicle al Castell de Ribes el 9 de juliol.
  • 3, 4 i 5 de setembre a l’Escola Riera de Ribes a Sant Pere de Ribes (Barcelona)
  • Gala Final del Monoclip el 19 de setembre al Cinema Ribes.
  • Projecció Anima’t i Concert Jove el 2 d’octubre a “La Pineda de l’Espai Jove” de Sitges.

Artistes Edició 2021

* Ordenats per dia d'actuació i escenari

LA GENUINA BANDA DE LOS MELONES

Divendres 9 de juliol // Castell de Ribes

La Genuina Banda de los Melones és un grup de rock que va néixer l’any 1986 amb el nom de Transfusion i que va mantenir la seva formació pràcticament inalterable des del seu origen. Així com a Califòrnia hi havia els Beach Boys, a la comarca del Garraf i en concret a Sant Pere de Ribes, hi havia uns nois fent rock pagès. Una de les singularitats de la banda va estar la seva prolífica creativitat, més de 200 cançons inèdites en gairebé deu anys ho corroboren. Composicions trepidants i divertides que al llarg del temps s’anaren sofisticant pel que fa a composició, arranjaments i lletres. Cançons, la majoria carregades de missatges inspiradors.

PROJECTE I

Divendres 9 de juliol // Castell de Ribes

La banda “i” integrada pels ribetans Biel Solsona, F. Puertas i l’Edualdet faran volar amb la seva característica qualitat musical, entre el jazz, l’experimentació i la música progressiva. Jazz progressiu de Km 0.

DELIGHT

Divendres 3 de setembre // Escenari Les Planes

Delight neix de la unió dels talents de Naima Ventura i Maria del Río, un projecte tendre i honest amb un caràcter introspectiu on, a través de les seves cançons, pretenen mostrar-nos les seves inquietuds, sentiments i sensacions i explicar-nos com hi conviuen. Les Delight vesteixen un missatge visceral i entranyable amb la seva música amb fortes arrels jazzistiques derivades de la seva formació, arrels que en el seu procés creatiu donen peu a l’experimentació i les transporten al territori del neo-soul, pop i electrònica i les apropa a les seves majors influències, com Moonchild, Nick Hakim, Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Frank Ocean o Daniel Caesar.

NINOT

Divendres 3 de setembre // Escenari Les Planes

Ninot és Sitges, bars i casualitats. Ja fa més de dos anys que en Marc Casanova i l’Iu Bover van deixar la seva etapa de versions per emprendre el seu propi projecte musical.Així va néixer Ninot. Inspirats per l’electrònica de bandes com LCD Soundsystem, Flaming Lips, Justice o Daft Punk i la musicalitat de catalans com Ferran Palau, El Petit de Cal Eril o Pau Vallvé, en Iu Bover a la bateria, Víctor Bregante als teclats i Marc Casanova a la guitarra i veus van publicar l’octubre del 2019 l’EP Casa. En aquesta edició del Monocicle, ens presentaran el seu nou LP Núvol, sota el segell Right Here Right Now.

JOAN COLOMO

Divendres 3 de setembre // Escenari Les Planes

Joan Colomo ens presentarà, en la que serà la primera oportunitat a la comarca en format complet en banda, el seu setè “Disc Trist”. Un treball on com diu el vallesenc ens vol demostrar que la tristesa no és sempre un pensament negatiu. Joan Colomo té una prolífica carrera musical on a part de la seva carrera en solitari ha format part de diferents projectes com Zeidun Moksha, Unfinished Sympathy o Célula Durmiente. És sense dubte un dels cantautors més autèntics, brillants i innovadors del panorama català i és un orgull per nosaltres que el pugueu gaudir al Monocicle al 100% en banda.

TRONKES DE FELIPA

Divendres 3 de setembre // Escenari Les Planes

Són l’Anna i la Júlia, juntes moltes coses, entre elles, parella i Tronkes de Felipa. Aquest projecte de PD’s feministes neix l’any 2019 entre Barcelona i Sitges, encara que és fruit d’un malestar de fa molt temps… Volen contribuir a transformar les festes, amb veus de dones i identitats dissidents, grans artistes que malauradament segueixen estant invisibilitzades. Artistes que amb les seves lletres polititzades i els seus ritmes fan possible crear una nova festa protesta. Ritmes a base de cúmbia, passant per rap, folk o reggaeton entre d’altres. Canviant bases, creant transicions, fent versions… Benvingudes a la Festa Protesta!

CLAMS

Dissabte 4 de setembre // Escenari Les Planes

CLAMS va sorgir de l’èxit que va tenir el projecte Música per la Inclusió, un pont cap a la inclusió social de les persones amb diversitat funcional.  La banda, que uneix a músics amb alumnes de la coral de la Escola de Educació Especial Mare de Déu de Montserrat, remou consciències i convida a canviar mirades. La finalitat del projecte és poder canviar la mirada envers les persones en situació de discapacitat, visibilitzant les seves capacitats i fent de pont cap a la inclusió social.

MARC PARROT & EVA ARMISÉN

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Les Planes

Presenten “Tinc un Paper”. Espectacle pensat per a tota la família.

L’Eva i el Marc no volien actuar. Ells van conèixer el món del teatre quan eren molt petits, mentre jugaven en un teatre que s’estava a punt d’enderrocar. Un grup d’amics preparava una obra que es deia Tinc un Paper i ells els van acabar ajudant, l’Eva pintant i en Marc cantant. Poc a poc van acabar formant part de l’equip; un equip en el que tenien molts papers possibles per interpretar: actor, escriptora, directora, productor, dissenyador de vestuari, il·luminadora, etc.. Aquella relació va calar fort i amb els anys s’ha convertit en la complicitat, la creativitat i l’amistat que podrem veure damunt els escenaris al Monocicle 2021.

HOVEN

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Les Planes

Guanyador premi del públic
concurs música d’autor Monocicle 2020.

Praga, Lleida i l’extraradi de Londres, han estat testimonis del creixement de Pol Joven. Sota el nom de Hoven, Pol recull les seves experiències viscudes i decideix començar camí en un nou projecte. Després de la dissolució de la seva primera banda Thinkin’ Wild, creat en 2015 i amb un primer EP en estudi, Hoven presenta el seu projecte en solitari amb 5 singles fins a dia d’avui (Time, Warm, The Night She Left, Away / Wave i Indie Ruck).

JÚLIA

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Les Planes

L’últim disc de Júlia és el de la reconnexió. La de la tornada després d’un agitat viatge del qual s’han extret lliçons que només poden comprendre’s lluny de casa. En el seu retorn, tornen a invocar la impossible morfologia del duo de tres cares. Com ja va succeir en la seva anterior col·lecció, Pròxima B, la màgia es produeix amb l’aparició del tercer element, el que fluctúa: Javier Vicente, Carasueño, el productor (Tulsa, Alondra Bentley, Calavera) repeteix el seu paper de presa de terra, de brúixola i de líquid conductor, passejant al costat de Júlia a la recerca de cadascuna de les moltes portes que s’obren en el disc.

EL PETIT DE CAL ERIL

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Les Planes

L’expansió accelerada de l’univers no s’explicaria sense la presència d’una misteriosa energia fosca que ningú ha pogut percebre mai. El Petit de Cal Eril es suma a aquesta hipòtesi amb un nou disc que travessa el cosmos per generar al seu voltant una força gravitacional imparable. Energia fosca (2019) entra en íntima col·lisió arrodonint un cicle de creixement forjat tenaçment des de la trinxera, i en primera persona: amb un inusitat ritme de producció de discos i sense parar de tocar en directe. El Petit de Cal Eril són Artur Tort (teclats), Dani Comas (baix), Ildefons Alonso (bateria), Jordi Matas (guitarra de 12 cordes i teclats) i Joan Pons (veu i guitarra).

FERNANDO LAGRECA

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Les Planes

Després d’un any impressionant amb moltes provocacions sonores i produccions sòlides sobre empremtes com Awen, Natura Viva, Chrom o Sincopat, Fernando Lagreca arriba aquest 2021 amb la presentació del seu proper  àlbum Infamous, el relleu a l’aclamat LP Control del 2014, i produit amb el seu propi segell, Beautiful Accident. Es tracta d’un disc més aventurer i atrevit marcant un canvi en la seva carrera musical. En un escenari format per sintetitzadors, bateries, samplers i processadors efx, l’artista crea intricades seqüències sobre la marxa, mantenint la mateixa llibertat que té a l’estudi amb només equipament de maquinari, desenvolupant paletes de so úniques que van des del tecno a l’ambient, i des de ritmes trencats fins a harmonies urbanes modernes.

VIDAL SOLER

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Xulius

El que un dia va ser l’enfant terrible de l’escena vilanovina ja porta uns anys curtint-se en grups com Copa Lotus, produïnt àlbums per altres artistes o girant amb Joana Serrat, Xavier Calvet o Els Pets. Quan l’agenda li permet, també publica treballs fets a casa com Nou testament (Discos Pinya, 2020) o petits himnes aïllats en comptagotes com la recent Tots els meus amic’. Aquesta setena edició ens visita amb un format molt proper malgrat el distanciament social.

PAUNEZZ

Dissabte 4 de setembre //
Escenari Xulius

Com a finalista concurs cançó d’autor 2021

PAUNEZZ és el projecte musical liderat per Carles Pauné (Igualada, 1997) que es troba al punt mig entre el pop d’autor i l’electrònica. El projecte beu de referències de l’indie i el folk actuals i es plasma en cançons atmosfèriques i envolvents. Les lletres són senzilles i directes i tenen un fort component nostàlgic, fins i tot trist. Paunezz vol fer bandera del que anomena música trista, però sense que necessàriament s’hi atribueixi una connotació́ negativa, ja que trist no ha de voler dir dolent. Més enllà de la música, paunezz compta amb un equip al darrere integrat per professionals del món de l’art, la fotografia i l’audiovisual que complementen el projecte en la seva vessant més visual i convertint-la en un dels punts forts.

KARLA AMB K

Dissabte 4 de setembre // Escenari Xulius

Com a finalista concurs cançó d’autor 2021

A finals de l’any passat descobríem les primeres passes de Karla amb K en el seu camí en solitari com a cantautora d’un projecte pop. Finalista de la darrera edició del Sona9 , Karla amb K ens presenta un pop en català, reflexiu, costumista i lluminós. Karla amb K és a més una artista que no deixa cap detall a l’atzar, recomanables són també els seus videoclips amb referències d’artistes com Teresa Gimpera, Terenci Moix o Esther Tusquets . Amb clares influències de bandes que han marcat la seva adolescència com Antònia Font o Joan Miquel Olivé, també he begut de grups com La iaia, El Petit de Cal Eril (que el podrem gaudir al Monocicle 2021), Tame Impala, Metronomy, Crystal Fighters…

JOA LWEST

Dissabte 4 de setembre // Escenari Xulius

Com a finalista concurs cançó d’autor 2021

Joa Lwest és el nom d’un duet musical format per Marc Esteve i Ferran Cortés. Originaris de Rubí, Esteve tocava la guitarra i componia música, des d’abans de la formació del duet, però va decidir associar-se a Cortés perquè fes de lletrista, cosa que va succeir durant el període de confinament per emergència sanitària de la primavera de 2020. Esteve i Cortés diuen que llurs cançons són poemes escrits a quatre mans. Tenen vocació intimista i parlen de sentiments. La seva música la qualifiquen propera al pop i al folk. A finals d’agost de 2020 encara no havien ofert cap concert oficial i comercial en directe. L’origen del nom del duet prové de l’adaptació de l’expressió en francès «être à l’ouest» un dels significats de la qual és ser una persona rara, llunàtica..

LLUÍS CABOT

Dissabte 4 de setembre // Escenari Xulius

Lluís Cabot, més conegut arran del seu treball amb Da Souza, presenta el seu segon EP en solitari ‘Fernanda’, cinc peces curtes i aparentment senzilles enregistrades per Jordi Matas. Nascut a Palma el 1990, Lluís Cabot és cantant, guitarra i principal compositor de Da Souza, que enguany ha publicat el seu quart i aclamat elapé, “Salsa agredolça”. “Fernanda” és el segon EP que publica en solitari després de “Periple estacionari” (2018).

CARLOTA FLÂNEUR

Dissabte 4 de setembre // Escenari Xulius

Carlota Flâneur ha viscut sempre en un hàbitat musical. Als cinc anys va demanar un violí i el va tocar durant deu anys, fins que va descobrir que en realitat el que li agradava era cantar, així que va aprendre a tocar la guitarra. El seu Ep debut, Brains (Hidden Track Rècords / Perxa Music, 2020), ens aproxima a l’univers Carlota Flâneur. Un univers càlid, on els sentiments i els pensaments es manifesten sense filtres, amb senzillesa i amb amor i on no fa falta aparentar sinó que és suficient amb ser, amb existir.

NÚRIA GRAHAM

Dissabte 4 de setembre // Escenari Xulius

No sabíem que portàvem tant de temps esperant a At last. No ho sabíem quan escoltàvem Marjorie per primera vegada, o quan descobriem les històries que explicava cada cançó de manera tan exacta, usant veus alienes i omplint el disc d’un elenc de personatges que semblaven estar per allí des de molt abans al 2020. Potser els únics que sabien d’aquesta espera eren la mateixa Núria Graham i el seu co-productor Jordi Casadesús. “At Last va ser la primera cançó que vam gravar, fins i tot abans de gravar totes les cançons de Marjorie”, comenta Núria Graham. “Comencem amb el piano i intentem usar diferents sons, experimentant amb la veu. Per alguna raó, no seguim la fórmula a la resta de les cançons i finalment la deixem fora del disc”.

MACHINDA DJ

Dissabte 4 de setembre // Zona Pínic

El dj titular de Machinda Records (Vilanova i la Geltrú) conegut per les seves sessions als Vida Festival i a la Daurada, serà uns dels encarregats d’amenitzar la Zona Pícnic, un dels espais que vam inaugurar la darrera edició i que va ser un gran èxit que ens ha motivat a millorar-lo encara més.

NURIA SCARP

Dissabte 4 de setembre // Zona Pínic​

Núria Scarp ( Sitges, 1986) va forjar la seva figura com a discjòquei sobre l’any 2009, actuant en les principals discoteques de la ciutat comtal irrompent amb força en l’escena electrònica. El seu caràcter es reflecteix en el seu estil musical, sent el House, Tech House i Techno el que la defineix. Carismàtica i camaleònica, allà per on passa deixa petjada. 

RATA & THE WHITEYS

Diumenge 5 de setembre // Escenari Les Planes

Rata & The Whiteys és un grup ribetà de hip hop que barreja influències de funk, soul i r’n’b. Totes les seves cançons son originals i aquest 2021 venen a presentar el nou espectacle amb repertori del que serà el seu proper LP. A més d’incloure les seves millors propostes del primer EP (Clic per escoltar-lo) reformulades amb una nova banda plena d’energia.  L’objectiu del grup és fer passar una bona estona al públic amb ritmes que no deixaran a ningú sense ballar però alhora amb una intenció molt important de transmetre un missatge que remogui consciències a través de les lletres del MC.

SR. CHEN

Diumenge 5 de setembre // Escenari Les Planes

Sr. Chen ha demostrat ser un artista total capaç d’escriure, produir, crear nous sons i cantar, amb un gran ventall de registres i estils, i a més, ser un dels productors més destacats de Catalunya. Martí Mora (Rubí, 1988) porta molts anys picant pedra en l’escena catalana, sobretot com a productor, i formar part de el projecte Lildami, estrella de l’escena trap-pop catalana, li ha donat la seguretat i les claus per creure en ell mateix, i les referències que està més que capacitat per fer temes reeixits. Sr Chen ja compta amb dos treballs en solitari, la seva primera presa de contacte, Espero que agradi (2018), i l’esbojarrat segon disc 4ever Domingo (2020), un treball de 29 temes creat a la quarantena i ple de col·laboracions, quan Chen creava i penjava cada dia una nova cançó en xarxes.

CONEIX A MAZONI

Diumenge 5 de setembre // Escenari Xulius

Una altra novetat sorgida durant l’edició del 2020, va ser la de la secció “Coneix a”, una iniciativa més íntima entre artista i públic que es durà a terme el dia 5 de setembre a l’Escola Riera de Ribes a l’escenari Xulius amb l’artista Mazoni. Es tracta d’una conversa a tres bandes entre artista, periodista i públic, per conèixer més a fons la seva trajectòria professional i escoltar algun dels seus temes en acústic. Amb la intenció de crear un espai més proper, només hi haurà entre 100 i 120 places disponibles.

LIL RUSSIA

Dissabte 2 d'octubre a “La Pineda de l’Espai Jove” de Sitges

La rapera Lil Russia i el seu productor Jahzzmvn ens presenta el seu nou EP “Afalagadora” (Guspira Rècords 2020). La fusió de liricas combatives i feministes de la Montcadensa, Lil Russia, amb les instrumentals explosives del granadí i resident en el barri de Sants, Jahzzmvn, acostant el so dels carrers als escenaris. Lil Russia és una rapera de l’escena Underground de Barcelona que a poc a poc es va fent un nom en l’escena catalana. Ha participat en el recopilatori Rap de la Terra i el seu anterior EP “Desglaç” va tenir un bon impacte en l’escena amb repercussió en el Mondosonoro, Enderrock, en Icat FM o Radi 4 entre altres.

PAWN GANG

Dissabte 2 d'octubre a “La Pineda de l’Espai Jove” de Sitges

Pretty Ass White Niggas Gang, més coneguts com a P.A.W.N. Gang, és una banda formada en 2011, la popularitat de la qual ha anat creixent a través de les xarxes socials en els últims anys, en paral·lel a l’ascens de la presència de la música urbana. Podem dir que P.A.W.N. Gang, és la banda pionera del ‘trap’ en català, i ha tret aquest divendres un nou disc titulat “Oli d’uliba”, que arriba després de tres anys de silenci discogràfic, segons ha informat el segell Delirics.

El col·lectiu de trap P.A.W.N Gang és segurament un dels grups catalans que més renou ha creat en l’última dècada. Però la realitat és que han estat un dels primers a portar el so Atlanta i Chicago a Catalunya, i agradi o no, a Espanya també.

EDICIÓ PASSADA / 2020:

EDICIÓ COVID “LA CULTURA ÉS TREBALL”​

A l’edició del 2020 vam augmentar el compromís de defensar la cultura i, malgrat les dificultats, vam treballar per no suspendre el Festivalet, sinó que vam readaptar-nos i vam celebrar-lo a un col·legi de Sant Pere de Ribes. L’edició va suposar un gran repte que va concloure amb un augment de públic durant tres dies de programació en múltiples escenaris. La nostra proposta garantia la seguretat del públic i els artistes ja que es van prendre totes les mesures necessàries contra el virus. 

El festival va ser un gran èxit (van assistir més de 1.300 persones, és a dir, vam penjar el cartell de “sold out” ) perquè vam garantir una programació cultural de qualitat pràcticament gratuïta.  

Cartell del festival edició covid “2020”

EL PÚBLIC ÉS EL PROTAGONISTA

El Monocicle és un cicle de música d’autor; això implica directament el concepte, però no l’estil. Per tant, la programació és molt variada, ideal per a un públic molt ampli.  

Estil de música. Des del cantautor al Hiphop passant per l’electrònic. La música d’autor inclou un bon grapat de propostes amb missatge. 

Impacte mediàtic. Malgrat fugir de ser un festival d’artistes de moda, creiem també en propostes de més repercussió entre el públic: combinem artistes consagrats i nous talents. 

Públic. Com que el nostre públic és familiar, la programació inclou projectes infantils, per al públic jove, per a l’especialitzat i també per al públic general.

El Monocicle és un cicle de música d’autor; això implica directament el concepte, però no l’estil. Per tant, la programació és molt variada, ideal per a un públic molt ampli.  

Estil de música. Des del cantautor al Hiphop passant per l’electrònic. La música d’autor inclou un bon grapat de propostes amb missatge. 

Impacte mediàtic. Malgrat fugir de ser un festival d’artistes de moda, creiem també en propostes de més repercussió entre el públic: combinem artistes consagrats i nous talents. 

Públic. Com que el nostre públic és familiar, la programació inclou projectes infantils, per al públic jove, per a l’especialitzat i també per al públic general.

Diversitat. L’equilibri perfecte entre músics de km0 (comarca del Garraf) i músics professionals de diferents llocs de Catalunya i part de l’estranger. La diversitat de gènere. L’objectiu és sempre aconseguir l’equilibri de gènere entre tots els artistes, com també mirar la diversitat d’estils musicals.

Suu a l’entrevista-conciert “Coneix a la Suu”, 2020.

Finalistes del Concurs de Música d’Autor, 2020. Irieix, Júlia, Hoven i Elle León.

El Festivalet no podria ser possible sense la implicació de tots i totes els voluntaris.

Miqui Puig tancant la nit de dissabte amb el públic entregat.

Magnífica actuació de Clàudia Cabero al principi de la nit de dissabte.

Núria Garcia trencant motlles amb la seva fusió de música electrònica i violí.

Omega dB omplint l’escenari “Les Planes” de gom a gom. Música electrònica excepcional.

Genialíssima actuació dels guanyadors de la primera edició del Concurs de Música d’Autor, espectacle teatral i musical Ual·la!

Batalla de Gallos. Duel improvitzat de rapers, trapers i persones joves que desenfunden el seu talent creatiu.